söndag 5 februari 2017

Finns det en risk att indexfonder blir för populära?

Jag har några gånger sett att folk oroat sig för, eller kritiserar, indexfonder för att de kan bli för populära. För om i princip all handel sker genom indexfonderna så sker all handel bara mekaniskt efter börsvärde, och detta skulle skapa väldigt konstiga svängningar på aktiemarknaden. Jag håller med om detta, men frågan är om vi är nära en sådan situation idag? Och riskerar den att uppkomma i framtiden?

Så ser det ut idag

Indexfonder utgör ca 15 % av svenskarnas aktiefonder, vilket motsvarar ca 86 miljarder kronor (källa: Fondbolagens förening). Till detta tillkommer ETF:er som följer index, så vi säger 100 miljarder totalt. Det utländska ägande på börsen är ca. 40% (källa: SCBs aktieägarstatistik). Totala börsvärdet på Nasdaq OMX är ca. 6220 miljarder, så det utländska ägandet är således värt 2492 miljarder. Om vi antar att detta också är indexerat till 15 % så hamnar vi på att totalt 474 miljarder i indexfonder eller index ETF:er. Detta motsvara ca. 8 % av värdet på Nasdaq OMX. 
Omsättningshastigheten för en indexfond är ca. 5-10 %. Detta resulterar i att omsättningen för indexfonder, om man räknar med 10% omsättningshastighet, på 47,4 miljarder per år. Om man jämför detta med omsättningen totalt på Nasdaq OMX (ca. 4000 miljarder per år), så resulterar det i att indexfonderna står för ca. 1 % av omsättningen på börsen. 

Framtiden?

Indexfondernas andel av fondsparandet har ökar för varje år med ca. 1.5 procentenheter sedan 2010 (Fondbolagens förening). Om man extrapolerar detta 10 år framåt så utgör alltså indexfonderna för 30 % av den totala fondförmögenheten, och då omkring 2 % av omsättningen på börsen (allt annat lika som i beräkningarna ovan).  

Mina tankar och slutsatser

Mina uppskattningar ovan för indexfondernas del av totalt börsvärde och omsättning visar att de utgör en ganska liten del av marknaden, speciellt om man ser på omsättning. Givetvis så kan indexfonder och index-ETF:er ge upphov till märkliga rörelser på aktiemarknaden ibland. Till exempel om en jättelik ETF ska gå ur en position som är väldigt liten/illikvid aktie så gissar jag att man kan handla ned aktien rejält. Och vid en panikutförsäljning så kan fallet eventuellt förstärkas av att investerare säljer "hela" marknaden på en gång. Så indexfonder kan bidra till att göra marknaden lite mindre effektiv, vilket även verkar ha delvis hänt i USA. Men om den verkligen var ineffektiv, så borde aktiva investerare och fondförvaltare kunna kapitalisera på detta i en mer och mer omfattande utsträckning. Det finns dock inga tecken på detta som jag har sett, se till exempel mitt senaste inlägg om Avanzakunders avkastning
Burton Malkiel nämner att han inte kommer börjar oroa sig förrän 95 % av marknaden består av indexfonder (nu ca. 30 % i USA). Lyssna här från ca 63.30. Han menar att det är självreglerande, att investerare snabbt kommer att kapitalisera och på ett effektivt sätt utnyttja eventuella effekter för stora indexfonder. Om indexfonder gör marknaden ineffektiv, så kommer alltså folk att komma in på marknaden och göra den mer effektiv igen. Dock måste man påpeka att Malkel har ett finger i indexfondsyltburken. Han är knuten till Wealthfront, en robot-indexinvesteringstjänst. Och han har ett förflutet på Vanguard, 

En annan kritik som jag hört är att indexfonder inte investerar i IPO:er, och därför skulle tillförandet av nytt riskkapital få problem om indexfonderna dominerar totalt. Givetvis skulle det vara problematiskt om ingen skulle vilja investera i IPO:er, men jag tror att vi är mycket långt ifrån en sån situation, speciellt om man tittar på intresset för IPO:er idag på Stockholmsbörsen. 

Ytterligare en kritik mot indexfonder är att de snyltar på den aktiva förvaltningen. Indexfonderna fungerar för att det finns andra som spenderar hela dagarna med att analyser aktier och försöker hitta ett korrekt pris på dessa, och reagerar på nyheter och justerar aktiepriser utifrån dessa. Visst stämmer detta, och jag tycker att man kan se på det faktum att indexfonder fungerar som en manifestation på att marknaden är ganska effektiv. Men jag har svårt att förstå kritiken; alla har ett fritt val för hur de väljer att investera och tycker man att indexfonder snyltar för mycket så kan man helt enkelt också investera i indexfonder.

För att summera så är jag inte orolig för att indexfonder är för populära idag, eller att de skulle bli detta i framtiden.

7 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med. Ingen risk att indexinvesteringar blir för populära. Hope springs eternal. Det räcker väl att säga uppesittarkväll innan lön. Några minuter efter midnatt är Walter Mitty och hans kompisar i full aktivitet.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Ni har helt rätt,så länge Walter och hans vänner är aktiva så finns det nog ingen risk att index investeringar blir för populära. Jag har själv svårt att förstå denna iver att snabbt sätta pengarna i arbete. Tålamod och eftertanke är ju annars centrala egenskaper för den som är långsiktig investerare, liksom att ha resurser att agera när det dyker upp fina köp tillfällen. Fast jag kanske har missat någon forskning som visar att det finns en systematik i att det dyker upp fina köplägen strax efter löning?//Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stavros Jag ser egentligen inget fel i att sätta pengarna i arbete så fort det bara går, om man tex bestämt sig för att vara fullinvesterad.

      Men det gäller ju att välja en bra investering. För de allra, allra flesta skulle passiva, billiga indexfonder (över lång tid) sannolikt vara den bästa kandidaten.

      Och såklart – att ha en kassa redo för nedgångar är ju trevligt. ;-)

      Radera
    2. @Stavros

      Kloka ord. Jag kände inte heller till att det finns fina köptillfällen bara för att någon fått lön.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  3. @Sensim Du har naturligtvis helt rätt. //Stavros

    SvaraRadera
  4. Alltid kul att se det aktiva investerandet i praktiken. Såg en rubrik på Avanza: Oncopeptides noteras på Nasdaq Stockholm. Sedan kommer det: Du har chansen att vara med från början. Här kan du anmäla ditt intresse.

    Jag skulle uttrycka det så här: Oncopeptides skall noteras på Nasdaq Stockholm. Du tar en mycket stor risk om du är med från början.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  5. Interesting blog and I really like your work and must appreciate you work for the indexfonder keep posting..
    indexfonder

    SvaraRadera