torsdag 19 januari 2017

Mall för årsgenomgång av portföljen och ytterligare tankar om risk

I mitt förra inlägg skrev jag om risker och riskhantering när det gäller investeringar. Mitt mål vara att göra en logisk och rationell genomgång av olika risker, och jag tyckte att jag hade lyckats rätt så bra. Jag fick några kloka kommentarer på inlägget, vilket gjorde att jag läste det en gång till. Då upptäckte jag att jag glider iväg i riktning mot några psykologiska fällor vid ett par tillfällen:

"Jag tänker mig att jag i samband med årsgenomgången av portföljen eventuellt tittar på P/E-talet för de två indexfonder som jag är investerad, och om det verkar riktigt högt, säg 30?, så läser jag på mer om värderingen."

"Trots svårigheterna så anser jag att man måste hålla ett visst öga på eventuella bubblor. En viktig punkt kan vara att diversifiera sitt informationsintag så att man inte bara läser personer som stryker en medhårs." 

När jag skrev inlägget tänkte igenom olika scenarior för bubblor och extremvärdering av börsen, och försökte då komma på sätt att hantera dessa risker. Problemet med att ge sig ut på djupt vatten och försöka bedöma om man har en bubbla eller en klart övervärderad aktiemarknad är att man med stor sannolikhet har fel och att det i slutändan kostar pengar i utebliven avkastning. Detta påpekar jag i inlägget(!), men börjar alltså ändå att tänka i banor om att tajma marknaden.
Detta är lite av kärnan i problemet att investera i indexfonder (och annan aktieinvestering också tror jag): du själv, din egen rädsla och tvivel, och avsaknaden av is i magen är det som främst riskerar att skapa en undermålig avkastning

Jag har börjar skissa på en checklista för den årliga genomgången av portföljen (den enda gången som man egentligen behöver logga in på depån):

Rebalansering. Återställ målallokeringen för indexfonderna. För mig betyder det 15% Avanza Zero, 85% Länsförsäkringar Global Indexnära.

Privatekonomisk kontroll. Kontrollera privatekonomin och fastställ om månadssparandet till indexfonder kan ökas eller om det bör minskas.

Psykologisk checklista. Tycker du att börsen är dyr, bubblig, och ska krascha snart och börjar få tankar att agera på detta? 
  1. Gör ingenting, vänta två dagar,
  2. Gör ingenting, vänta en vecka,
  3. Fortfarande ängslig? Lyssna på detta, läs detta och detta,
  4. Gör ingenting, vänta en vecka,
  5. Fortfarande räddhågsen och vill agera? Skriv ett välformulerat, väl underbyggt blogginlägg om varför och hur du ska lyckas tajma marknaden, Om du inte lyckas skriva ett sådant inlägg: lägg ned planerna.
  6. Gör ingenting, vänta en vecka,
  7. Fortfarande rädd?! Nu är det verkligen fara å färde. Run for the hills! Bunkra konserver och skaffa jaktlicens.




14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, den blev bra tycker jag. Bra övning i att göra ingenting.

      Radera
    2. Tycker faktiskt att denna checklista är något av det bästa jag läst på en ekonomiblogg under 2017.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  2. Riktigt bra, med den listan så är risken liten att någon jaktlicens blir aktuell. Gillar att du får in psykologiska fallgropar, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat då jag har studerat en del i ämnet.

    Mycket lovande bloggstart, ser fram emot att följa fortsättningen!

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmuntran! Ja, psykologiska aspekter av investeringar är helt klart intressant.

      Radera
  3. Härlig debut! Ser med stor spänning fram emot fortsättningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag är glatt överraskad av responsen så här långt, liksom det faktum att det hittat hit en del läsare.

      Radera
  4. Jag suckar av välbehag! Mycket bra!!

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  5. Man ser från och till vilken stor fördel en indexinvesterare har. Det räcker väl att säga HM. Nu när aktien ger en direktavkastning på plus 4% finns det inget intresse.

    En läsare till en av dessa handböcker i konsten att bli rik frågar författaren om det inte är läge för ett köp i aktien? Det står tydligen i boken att ger HM 4% är det dags för köp.

    Den skäggige meddelar nu att han inte tänker köpa! Kanske vid 220kr:-)))

    Med vänlig hälsning

    Lars

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är något av pudelns kärna. När det börjar synas lite grus i maskineriet och aktiekursen sjunker, ska man då köpa mer aktier eller sälja? Ganska klurigt. Jag nöjer mig med att köpa lite lite H&M varje månad genom fonderna.

      Radera
  6. Bra skrivet! När det gäller indexinvesteringar är det ajabaja inte röra som gäller. Har flera olika portföljer och indexnissarna o invesmentbolagen får ej röras. Får däremot påminna mig ibland när tankarna spinner iväg "kanske skulle jag...."

    Att göra inget är svårt, det är någon glädjegrej som kickar i mig varje gång jag fyller på en portfölj. Att klicka på "sälj" för att "ta hem" (läs: missa framtida avkastning) är alldeles för lockande.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, denna kick som man får när man handlar med aktier är viktig att försöka lägga band på.

      Radera
  7. Tack för din välskrivna blogg! Har precis hittat hit och ser att vi har en liknande väg bort från direktinvesteringar i aktier och mot indexfonder. Länkar in dig!

    "Avvänjning från aktiva aktieinvesteringar" skriver du. Haha, kul! På pricken! Det är vi själva som är våra egna värsta fiender.

    SvaraRadera