torsdag 5 januari 2017

Välkomna till en blogg om indexinvesteringar

I den här bloggen tänkte jag skriva om mina investeringar i indexfonder. Mitt syfte med bloggen är att utveckla mig själv som investerare genom att skriva ned och följa upp mina investeringar och strategi på ett strukturerat sätt. Jag är en ingenjör i 30-års åldern men jag tänker inte skriva så mycket om mig själv som person, eftersom att jag inte tycker att det skulle tillföra bloggen särskilt mycket.

Varför indexfonder?
Jag tilltalas av tanken att sparar regelbundet, sprida riskerna genom diversifiering, se över investeringarna någon gång per år och rätta till balansen mellan och inom tillgångsslag. Detta är generellt sett enkelt och tideffektivt, och det har även visat sig svårt att överprestera gentemot denna strategi över längre tidsperioder. 

Varför blogga om indexfonder?
Det finns mycket akademiska skrifter och hemsidor som förklarar och rekommenderar indexfonder. Men jag vill först och främst ge det en mer personlig och psykologisk vinkel. Sedan kommer jag även också ta upp indexfonder ur ett bredare perspektiv ibland. 
På ett basalt, praktiskt plan så är indexinvesteringar lätta att starta och administrera. Därför kan det kanske ses som en paradox att blogga om något som är så simpelt. Men jag upplever inte att det är så lätt att utföra strategin konsekvent under en längre period. Ibland benämns indexinvestering som passiv investering. Enligt min mening stämmer detta inte. Först och främst så är ett aktieindex viktat efter börsvärde (den formen av indexfonder som är absolut vanligast) ett aktivt val och en högst mänsklig konstruktion. Sedan måste man bestämma allokering när gäller tillgångsslag, och vilka investeringar man göra inom dessa. Man måste alltså göra en rad aktiva val som indexinvesterare. Jag kommer att återkomma med inlägg om detta.

Dessutom så finns det ett antal aspekter av mer psykologisk natur. Man kan frestas att på olika sätt försöka optimera strategin och även tajma marknaden. Sedan kan man påverkas av olika yttre faktorer såsom det allmänna sentimentet på börsen och värdering av densamma. Jag hoppas att jag kan utnyttja bloggen som ett verktyg för självrannsakan och analys kring de psykologiska aspekterna att vara indexinvesterare.

Jag tilltalas även av tanken att gå från konsument till producent av aktiebloggar. Det finns många intressanta bloggar, men jag tycker att jag lägger ned för mycket tid på att virra runt bland diverse aktiebloggar.

En annan bidragande orsak till att jag kom igång med bloggen var ett julinlägg från bloggaren Lundaluppen där hans skrev:

"Indexina
Ett julskämt, indexinvestering är otroligt trist, det finns absolut ingen som bloggar om det."

Då fick jag idén av att också publicera det som jag börjat skriva och strukturera kring mina egna investeringar, som ett experiment för att se om det går att göra en läsvärd blogg om indexinvesteringar. Det är helt klart en utmaning att göra ämnet intressant, tanken med indexinvesteringar är ju att det ska vara en smula tråkigt.

Låt kampen för index börja.

7 kommentarer:

 1. Ska bli kul att följa! Sitter själv med en indexfondportfölj som jag har tänkt se över nyår och midsommar. Vore intressant om du vill dela med dig av din portfölj. Mvh JimmyFlöjt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med en följare! Portföljen kommer i nästa inlägg.

   Radera
 2. Intressant. Kommer att följa. Är själv inne på att gå över mera från aktier till fonder. Har en blogg som jag gjort några enkla jämförelser på aktier vs fonder. Jobbar även jag som ingenjör/projektledare och har fortfarande unga barn så tiden till aktier finns tyvärr inte. Kommer vikta om så jag har minst 50% fonder.
  /Kör hårt
  leva-drommen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känner igen mig i din situation. Jag ska kolla in din blogg.

   Radera
 3. Spännande!håller med ovanstående om att det vore intressant att ta del av dina innehav i portföljen & hur du du tänker kring dessa.

  SvaraRadera
 4. Well,

  Jag tänker följa detta. Är en av Burton Malkiels pojkar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Malkiel har helt klart varit en influens för mig med.

   Radera