lördag 25 februari 2017

En indexinvesterares frestelser

Min övergång till en mer renodlad indexinvesterare tycker jag har gått bra och jag har till exempel  inte loggat in på min depå på mer än en månad. Jag skrev lite om risker tidigare för strukturera upp och försöka kontrollera hur jag hanterar dessa. Men ytterligare en risk för en indexinvesterare är att man börjar glida över och kanske fundera på att investera i enskilda aktier. Ibland så märker jag att det finns små små impulser att kanske läsa på om olika bolag. Det har inte varit någon risk att jag hittat på något dumt, men det är nog klokt att försöka mota Olle i grind. Framförallt gäller detta när jag läser finanstwitter och finansbloggar. Jag läser färre bloggar efter att jag börjat blogga själv, men följer ändå ett antal fortfarande. Kanske är det mest rationellt att dra med ännu mer? Men ger ju samtidigt en viss förkovring och underhållning, och i vissa fall material för blogginlägg.

De senaste veckorna har jag fått några infall och tittade på lite bolagsrapporter. Jag läste Fenix Outdoors och Bahnhofs kvartalsrapporter eftersom jag var lite nyfiken på hur det går för dem. Det behöver förstås inte direkt vara något dåligt, jag äger ju fortfarande aktier i dessa bolag i min "sovande" aktieportfölj. Men borde man läsa kvartalsrapporter som i indexinvesterare? Nej, egentligen inte tror jag. Fast det är nog ingen fara så länge det inte leder till planer och tankar att börja investera aktivt igen. Det behövs kanske några kontrollfrågor för att undvika att man faller in gamla vanor?

Kontrollfrågor för en indexinvesterare som får en impuls att köpa enskilda aktier:
 • Bedömer du att sannolikheten är >75 % för att den aktie du vill köpa kommer att slå index långsiktigt?
 • Har du den tid som krävs för att följa företaget och branschen den verkar i?
 • Vet du något som investerarkollektivet inte vet om aktien som gör att du är säker på att prissättningen är attraktiv?
 • Kommer investeringsidéen från något annat än Twitter eller valfritt Buffettcitat?
Om du har svarat ja på alla frågorna, vänta en vecka och svara igen. Om svaren fortfarande är unisont positiva: be din bank att plombera din depå i tio år, så att inga inloggningar är möjliga under denna tid.

Detta kanske är något drastiskt, till och med John Bogle föreslår att man kan tillåta sig att investera en mindre del av portföljen i enskilda aktier (5 %), som Sensim Steps skriver på sin blogg. Jag vet inte om det skulle fungera för mig, jag tror att det kan vara svårt att hålla det på en så låg del av portföljen när man väl håller på.

6 kommentarer:

 1. Tack för tänkvärt inlägg och för länken! Mycket bra gjort att inte logga in på depån på över än en månad! Får bli min nästa övning, jag loggar in alldeles för frekvent...

  För övrigt kommer jag att inte förnya prenumerationen på tidningen Aktiespararen när den löper ut. Vill minska ”bruset” och därigenom lockelsen att köpa aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade mina Twitterföljare hur ofta de loggar in på sin depå (26 pers svarade). Hela 81 % svarade att de loggar in minst en gång per dag. Okej för att det är aktieintresserade personer, men jag blev förvånad över att så många loggar in så ofta.

   Brusreducering är nog en bra idé, jag kämpar som jag skriver i inlägget med att hitta rätt nivå.

   Radera
  2. Jag provade att inte logga in på in depå i en månad och det kliade ordentligt i fingrarna, men jag lyckades motstå frestelsen och det gick bra till slut (både med resultatet och att faktiskt inte logga in).

   Efter år av "snabba klipp" (läs: majoritet förluster) har jag numera en disciplin där jag köper aktier en gång per kvartal, men månadssparar i fonder (per automatik). Att sälja har jag bestämt mig för att göra endast om det sker någon större skandal i bolaget. Detta har funkat betydligt bättre för mig än min tidigare "strategi" och i teorin skulle jag endast behöva logga in en gång per kvartal.

   Tack för ett intressant inlägg.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Bra jobbat Egon! Det är danande för karaktären.
   Det är helt klart svårt att motstå i början, men sen blir det lättare

   Radera
 2. Hej!
  Jag sparar långsiktigt månadsvis i min långsiktiga fondportföljen. Har även 9 rena aktier men all nyinsättning går in i fondportföljen. Jag tror mycket på Spiltan och har valt.
  Spiltan Global investement 55%
  Spiltan investement 30%
  Amf småbolag 15%
  Det är på 15 årssikt eller mer.
  Vsd tycker du?
  Lycka till
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det ser helt ok ut, men jag har dock inte helt koll på Spiltan Global och AMF Småbolag. Det är kanske inte någon jätteskillnad mot de billigaste indexalternativen, men de är ju lite dyrare, vilket på lång sikt kan vara något av ett sänke.

   Radera