lördag 6 maj 2017

Alternativkostnad i tid för aktiesparande

I ett tidigare inlägg jämförde jag några indexfonder med Avanzaspararnas avkastning och kom då in på alternativkostnaden för investeringar; om man underpresterar indexfonder så blir det följdaktligen en alternativkostnad för sina investeringar. Samma sak gäller egentligen också den tid som man lägger ned på investeringarna. Om man underpresterar index, så kostar det både tid och pengar i form om respektive alternativkostnad. Självklart så kan man inte på ett precist sätt säga vad alternativkostnaden är för en aktivitet, speciellt när det gäller tid. Och det blir ju en smula tråkigt om allt ska vara rationellt och kvantifierbart. Men jag ser ett värde i att ha det i bakhuvudet när man försöker prioritera och utvärdera sig själv.

Givetvis så lär man sig nya saker när man investerar i aktier, men det primära målet är väl att tjäna pengar? För mig personligen så har jag rätt begränsad nytta i min yrkesroll av det som jag lärt mig om eknomi, investeringar och företagande efter att jag börjat intresserar mig för aktier. Men visst har det varit kul och givande att lära sig nya saker. Men om man lägger ned t.ex. 20-30 timmar i månaden på investeringar (läsa rapporter, följa finansmedia, göra bolagsanalyser, etc.), och man samtidigt prestera som index eller sämre, är det då värt det? Kunde man gjort något mer produktivt eller givande istället? Lärt sig nya saker som kan hjälpa i karriären, jobbat mer, varit med familj och vänner mer, eller samlat tomburkar?

Jag tror att det finns en poäng att hålla sig lite uppdaterad om vad som sker inom aktievärlden och då och då även lära sig lite nya saker, få nya infallsvinklar och bli utmanad när det gäller sina åsikter. Men för min del gäller det att väga det mot andra saker i livet. Speciellt efter att jag blev förälder så har jag konfronterats med faktumet att tiden man har är begränsad och man behöver sålla och prioritera. Det är ett skälen till att jag håller mig till indexfonder, tillsammans med det faktum att jag inte tror att jag kommer att överavkasta mot index på lång sikt. 

3 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre. Bra skrivet och håller med dig till fullo. Har varken kunskapen eller tiden som det krävs för att ha ett 30 talet aktier. Därför även jag kör på fonder och nu senast den nya XACTHDIV som jag tror hårt på.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
 2. Kloka ord i en för övrigt välskriven och bra blog.
  Trevligt, me like!

  // Procentpanik

  SvaraRadera
 3. Bra poäng i ditt inlägg. För egen del ser jag aktieintresset som en hobby och tidsåtgången går i perioder. Att vara aktiv var jag tidigare och i slutändan inte så framgångsrik. Förra året var mycket bra, men i år har jag - hittills - presterat sämre än index i min aktieportfölj.

  Tack för en utmärkt blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera