tisdag 4 april 2017

Mr. Investor

Med rubriken syftar jag inte på någon ur Wallenbergfamiljen.
Liksom Benjamin Grahams skapelse, Mr. Market, är Mr. Investor en känslig typ vars humör svänger friskt. Mr. Market är oftast Mr. Investors idol och han följer därför honom noga varje dag. Ibland blir han osams med Mr. Market och tycker att denne har fel, men ibland älskar Mr. Investor honom och allt det han gör. När Mr. Market går ner sig i en manodepressiv episod följer ofta Mr Investor med ner. Mr. Investor kan då tappa tron på Mr. Market och helt säga upp bekantskapen. Först när Mr Market repar sig och blir på bättre humör tar Mr. Investor mod till sig och knyter an kontakten igen. 

Mr. Investor samlar in en massa information hela tiden, från bloggar, tidningar, poddar, och analystjänster, samt, när Mr. Market är topphumör, även från kollegor vid fikabordet och från taxichaufförer och skoputsare. Ibland är Mr. Investor systematisk i att samla in och analysera all denna information, men inte så sällan går han på magkänsla när han tar beslut om investeringar.

Vad säger ni, känner ni igen er i Mr. Investor? Jag erkänner att jag gör det.

Detta är förstås inget nytt, så här sade Benjamin Graham: 

The investor’s chief problem and even his worst enemy is likely to be himself.

Jag leker ibland med idén att investera i småbolag, och jag har en idé att skapa en typ av bred småbolagsportfölj, lite liknande det som Solnamannen skriver om men med modifikationer. Men jag avvaktar, kanske är det bara Mr. Investor som sitter på min axel och viskar?

2 kommentarer:

  1. Japp, jag känner igen mig och försöker motstå frestelsen (även om jag faktiskt) köper aktier(!) med jämna mellanrum!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Jag tror att de flesta av oss emellanåt har problem med att stävja mr Investor. Sedan kan jag avslöja att mr Investor i själva verket är herr Spekulant:s alter ego... Stavros

    SvaraRadera