lördag 7 januari 2017

Min historik som investerare



-2010

I den mån jag har pengar över amorterar jag på lån eller att sätter in på sparkonto med insättningsgaranti. Jag har IT-bubblan och finanskrisen i färskt minne och ser börsen, mot bättre vetande, mest som ett kasino. Min enda aktivitet är att i november 2008 logga in på min bank och sälja en handfull Ericssonaktier som jag en gång har fått i gåva.

2010

En närstående föreslår att jag ska börja pensionsspara och kolla in vad jag har för val i PPM. I början är jag lätt skeptisk. Jag börjar dock att titta på olika fonder och öppnar en kapitalförsäkring och börjar spara i fonder som har gått bra den senaste tiden. Efter ett tag tycker jag att det är ganska kul att läsa på om sparande och börsen. Ger mig ut på nätet och läser lite olika bloggar och forum. Byter fonder lite då och då på måfå.

2011

Börjar även köpa aktier till kapitalförsäkringen, bland annat H&M och  ABB. Urvalet sker utan någon djupare analys. "Stabila bolag" tror jag att jag tänkte. Köper in mig i fler bolag, till exempel i bolaget Clean Tech East som sedan går fullständigt åt pipan. Jag tyckte det såg lågt värderat ut och med en spännande(!) verksamhet (träpellets i öststaterna). Läser en del bloggar som menar att börsen är högt värderad och att en börskrasch är i antågande. Säljer på vårkanten alla fonder och aktier och lägger pengarna i likvida medel och hedgefonder. Ett lyckokast eftersom jag lyckas undvika nedgången under sommaren och hösten. 
Upptäcker utdelningsinvestering. Skapar ett konto på Aktieinvest och börjar månadsspara i aktier där. Exempel på aktier: Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson, Axfood. Byter otåligt ut aktier och ändrar i viktningen vid månadssparandet.
Läser "A Random Wallk Down Street" av Burton Malkiel och lägger en del av portföljen i indexfonder. 

2012 

Fortsätter att spara i både aktier och fonder. Avslutar Aktieinvest och flyttar pengarna till en nätmäklare så att jag kan få tillgång till gratis indexfonder. Öppnar där även en aktiedepå där jag mestadels har aktier med låg direktavkastning. Inser att detta kan vara en fördel eftersom jag då tenderar att handla mindre på grund av skatteeffekter. 
Läser bloggen Dividend Monk och fokuserar på utdelningar. Jag får på allvar upp ögonen för investmentbolag.
Behåller indexfonderna och kör en fix procent i Spiltan Räntefond (25%). 

2013

Hänger mycket på Seeking Alpha.
Skippar idén att ha en fix procent ränta i indexportföljen eftersom jag tenderar att variera viktningen när jag tycker att börsen är dyr/billig. Istället kör jag 100% aktieindexfonder.


2014

Hänger mycket på Seeking Alpha.
Jag byter aktier ganska ofta. Inser efter ett tag att aktivitetsgraden inte är sund och säljer alla aktier och lägger pengarna i indexfonder. Efter någon månad börjar jag köpa aktier igen...

2015

Slutar hänga mycket på Seeking Alpha.
Börjar läsa bloggen Värdebyrån. Bestämmer att en del av pengarna skall investeras i en liknande strategi som bloggen beskriver, en typ av djup värdeinvestering. Köper in en handfull värdeaktier men säljer alla inom loppet av två månader. Konstaterar att jag är för ängslig för att äga bolag av tveksam kvalitet och (tillfälliga) problem.
Separerar indexfonderna och aktierna till olika nätbanker, så att jag inte ska frestas att sälja indexfonder och köpa aktier. 
Jag dras med i småbolagshypen och jag deltar i min första IPO.

2016

Jag blir skeptisk till småbolagshypen och säljer av en hel del aktier och rannsakar mig själv som investerare. Analysen blir att det som fungerat, både med avseende på avkastning och tidsoptimering, är investeringarna i indexfonder och de aktierna som funnits i aktiedepå. I aktiedepån är transaktionhastigheten ganska låg eftersom de uppskjutna skatteskulderna skapar en sorts inlåsningseffekt, eftersom har aktierna presterat väldigt bra. Säljer av aktier som legat i ISK och köper indexfonder för dem istället och behåller aktierna i aktiedepån. Detta fungerar ganska bra och transaktionsfrekvensen sjunker betydligt, till ca. en affär per månad.

Aktier som jag har ägt och sedermera sålt under perioden 2010-2016:

Berkshire Hathaway
Procter & Gamble
Johnson & Johnson
Axfood
Telia
Novartis
Fairfax Financial
JM Smucker
Dream Unlimited
Clean Tech East
Teva
Becton Dickinson
H&M
ABB
Orkla
Bure
Latour
Industrivärden
Investor
Brookfield Infrastructure
MultiClient Geophysical
Village Farms International 
East Capital Explorer
Dream Global
Beijer Alma 
Nolato
Dundee Corp
Lammhults Design
Betsson
Harboes Bryggerier
Sampo
Byggma
Hammond Manufacturing
Axfood
Stille
Novo Nordisk
Coloplast
Unilever
Precio Fishbone
Intel
Fortum
Intrum Justitia
Systemair
Hexagon
Michael Kors
Biogaia
Concordia Maritime
Tomra
Midsona
Alphabet
Aqua America

Puh! Jag baxnar lite när jag ser hur många aktier som jag faktiskt har ägt genom åren...


Summering

Så, hur har då denna smått galna investerarresa avkastat? Såhär ser det ut för huvuddelen av kapitalet. Under denna tid har i medeltal ca. 30% varit investerat i indexfonder.



Mina "investeringar" har alltså legat i linje med index (SIXRX) under denna period. Borde jag kanske därför fortsätta med att aktivt köpa och sälja aktier, i hopp om att kunna förbättra mig så att jag kan prestera bättre än index i framtiden? Jag tvivlar, som framgår ovan så har jag i långa stunder inte vetat vad jag håller på med. Jag tror mer på att jag faktiskt haft tur som lyckats presentera som index. Till min fördel kan jag i alla fall konstatera att jag alltid varit i princip fullinvesterad och också undvikit totala katastrofer (förutom Clean Tech East). 

I nästa inlägg tänkte jag presentera min portfölj, som nu består av aktier (i en aktiedepå) och indexfonder. Alla nyinsättningar sker numera till indexfonderna. 









3 kommentarer:

  1. Det här liknar min resa och även jag har tagit steget till en mer passiv strategi (som jag läst mig till att du har i senare inlägg - jag kommenterar ju lite "sent" här).

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Jag har en liknande utveckling, även om jag inte har haft så många olika bolag (mest investmentbolag) och inte sålt någonting på flera år. Men nu har jag ”sett ljuset” i indexfonderna och viktar upp deras andel rejält.

    SvaraRadera
  3. Började som fondhandlare på 80-talet (allemansfonder), med bra resultat.

    1990 fram till 2000 dags handel med ett fåtal aktier. Strikta stop loss, och limiterad sälj på alla innehav.
    Mycket bra resultat, väldigt tidskrävande.

    Ingen börsaktivitet 2000-2016. Obefintlig risk. Nästan obefintlig värdetillväxt.

    Nyvaknat intresse i slutet av 2016. Fondhandlare igen. Sållar fram de 3-4 bästa aktiefonderna med rimlig volatilitet och en räntefond. Hoppar mellan dessa för att maximera avkastningen. Har inte för avsikt att vara investerat i aktiefond då nästa ras kommer om 1-10år.Jobbar med en glidande stop loss som ännu inte löst ut.Min investerar horisont är ändlig så hade inte gillat att typ förlora 50%.

    Överväger att flytta merparten av aktiefond innehavet till Indexfond utan avgift typ Avanza Zero. Men än så länge har jag rejält överpresterat indexfonden Zero.

    Gillar dina tankegångar, man ska inte krångla till det.

    SvaraRadera